Unknown Unknown Author
Title: Renk Körlüğü Ne İşe Yarar?
Author: Unknown
Rating 5 of 5 Des:
Renk körlüğü denilince insanlar renk körlüğü bulunan insanların hiç bir rengi algılayamadıklarını düşünüp hareket ederler aslında bu değe...
Renk körlüğü denilince insanlar renk körlüğü bulunan insanların hiç bir rengi algılayamadıklarını düşünüp hareket ederler aslında bu değerlendirme son derece yanlış bir değerlendirmedir. Yanlış renk körlüğü yakıştırmasının nedeni, kişide sadece renk görme eksikliği bulunmasıdır. Renk görme eksikliği bulunan kişiler % 95 çoğunlukla aynı zemin üzerinde yeşil ve kırmızı işaretleri ayırt edemezler (Ishihara Testi). Kısmi renk körü olarak adlandırılan kişiler kendilerine gösterilen yeşil, kırmızı, mavi ve sarı yün yumaklarını doğru olarak göstermektedirler. Bu nedenle renk körlüğü nitelendirmesi yerine renk görme eksikliği veya kısmi renk körlüğü olarak tanımlanmalıdırlar.
Bazı ünlü insanların renk körü olduğunu biliyor muydunuz? Albert Einstein, Richard Branson, Sir Winston Churchill, Toya Wilcox, Susan Hampshire, AA Gill, Anthea Turner ve Tom Cruise.
Diskromatopsi yani kırmızı yeşil renk körü iseniz trafikte tehlike yaratmanız büyük bir ihtimaldir. Trafik ışıklarında bulunan kırmızı yeşil ve sarı rengini ayırt etmekte zorlanabilir veya trafik ışıklarını ayırt edemeyebilirsiniz. Renk körleri için araç kullanmak, riskli durumların ortaya çıkmasına neden olduğu düşünülebilir. Yıllar önce trafik ışıkları normal ampul ile çalışmakta idi, trafik ışıklarının LED teknolojisi ile yapılması renk körlerininde rahatlıkla kırmızı yada yeşil rengi ayırt etmesinde faydalı olabiliyor. Renk körleri eski trafik ışıklarını ayırt edemiyorlardı. Bazı ülkelerde renk körlerinin trafik ışıklarını rahatlıkla algılayabilmesi için kare, yuvarlak ve üçgen olarak dizayn edilmiş trafik ışıkları bulunuyor. Renk körlerinin trafikte risksiz araç kullanmaları için trafik ışıklarının led lambalardan ve geometrik şekillerden oluşması son derece mantıklı. Erkeklerin %8 inin renk körü olduğu düşünülürse trafik ışıkları gerçekten önemli ve trafik ışıkları dizayn edilirken renk körleri unutulmamalıdır. Renk körlerinin trafikte kaza riski en çok hız yapılabilen otobanlar için söz konusu. Çünkü renk körü kişi karanlık aydınlık yada meterolojik olaylardan fazlası ile etkilenmektedir. Otobanda aracı ile saate 180 km ile giden bir kırmızı yeşil renk körünün 400 metre ilerdeki trafik ışığını algılayabilmesi hiç kolay olmayabilir. Renk körlerinin trafikte dezavantajları bir hayli fazladır, bu sebeple renk körleri araç kullanırken çok daha dikkatli olmalıdırlar.
Renk görme eksikliği hastalığı tam renk körlüğü hariç olmak üzere en az zarar veren göz hastalığı çeşididir. Ancak buna rağmen renk körleri hayatlarında bazı sorunlar ile karşılaşabilirler.
Renk körleri eğer beyaz tenli ise güneşten ten renklerinin, ne kadar yanıp kırmızılaşıp, yandığını farkedemeyebilir.
Kırmızı yeşil renk körlüğü olan bir kişi yemek pişirme konularında zorluk çekebilmektedir. Yemekteki kırmızı etin pişip pişmediğini etteki renk değişikliğini farkedemeyeceğinden yemek yapmakta renk körleri başarısızdır. Yemek yapma konusunda renk körleri zorluk çekmektedir. Yemeğe koyulacak domatesleri seçerken, olgun domates ile ham domatesi ayırt edemediğinden ideal domatesi farkedememektedir. Renk körlerinin yemek yapması hayal kırıklığı yaratabilir.
Kıyafetlerinin rengini ayırt edemeyen renk körleri için giyim kuşam konusu tam bir problem yaratmaktadır. Kıyafet seçiminde renk uyumunun çok önemli olduğu düşündüğümüzde renk körlerinin bu konuda yaşadığı sıkıntıyı anlayabiliriz.
Çocuklar ve Resim Dersleri Renk görme eksikliği olan çocuklar deniz resimleri yaparken, mavi boya kalemi yerine mor boya kalemini seçebilirler.
Renk körleri TV de yayınlanan haritalar ve hava tahmin raporlarını üzerindeki renk ayrımlarını algılayamayabilirler.
Turnusol kağıdı içinde örsein ihtiva eden ve suda çözülen bir boyaya sahiptir. Filtre içeren bir kağıttır. Turnusol kağıdı maddelerin asit miktarı ölçmek için kullanılır. Mavi turnusol kağıdı asit ortamda kırmızıya dönüşürken, bazik ortamlarda maviye dönmektedir. Turnusol kağıdı ile oluşan tepkime renk değişimi ile kendini belli eder. Renk körü olan bir kişi turnusol kağıdı ile yapacağı asit ve baz ölçümünde yanılabilir.

About Author

Advertisement

Yorum Gönder

 
Top