Unknown Unknown Author
Title: Renk Körlüğü İçin Lens Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Author: Unknown
Rating 5 of 5 Des:
Renk körlüğü için lens kullanmak renk körlüğü bulunan bir insan için gerçekten bir çözüm olabilir mi? Renk körlüğü için lens kullanmak re...
Renk körlüğü için lens kullanmak renk körlüğü bulunan bir insan için gerçekten bir çözüm olabilir mi? Renk körlüğü için lens kullanmak renk körü için ne kadar mantıklı bir çözümdür.Kromojen lensler için anlatılanlar ne kadar doğru?
Renk körlüğü yada renk görme elsikliği bulunan bir göz hastası insan için, renkleri görmek ve renkleri doğru bir şekilde tanımlayarak ayırt edebilmek ciddi bir sorun olabilir.Bu sorunu renk körlüğü'nün giderilmesinde kullanılan kromojen lens ile çözmek mümkün!
Renk körlüğü'nün tipi ve seviyesine göre uygulanan özel filtreler yardımı ile dalga boyları istenilen seviyeye getirilerek renk algılaması kornea üzerine takılan yumuşak bir kontakt lens ile düzeltilebiliyor.Bu düzeltmeyi yapan kontakt lens'in adı kromojen lens'tir.
Haploskopik filtre içeren kontakt lens görme merkezine ulaşan her renk çeşidinin dalga boyu seviyesini değiştirerek renk algısını sağlar.Genellikle Kalıtımsal Diskromatopsi kırmızı-yeşil görme sorunu olan kişilerde etkilidir.Sağlıklı bir insan gözünü baz alırsak 10.000 üzerinde bir renk ton seviyesini ayırt etmektedir.Diskromatopsi renk körleri ise kırmızı ve yeşilin tonlarını ayırt edemediği gibi bu renkleri ve renk tonlarını aynı olarak görebilir.Renk körlüğü bulunan bir kişinin ayırt edebildiği renk tonu sayısı sadece 1.000 ' dir.Renk körlüğü lensi kullanıldığı takdirde renk görme kapasitesi %90 seviyelerine ulaşabilmektedir.Renk körlüğü lensi ile birlikte renk tonları net ve parlak hale gelerek ayırt edilebilir hale gelmektedir.
Renk körlüğü bulunan bir insan eğer renkleri algılamak ve renkleri ayırt etmek istediği zaman, kromojen lens kullanarak istediğine ulaşabilmektedir.Kromojen lensler doğruluğu ve faydaları ispatlanmış medikal çözümlerdir.Renk körlüğü için kromojen lens kullanan bir insan kırımızı ve yeşil renkleri ayırt edebildiği gibi diğer renklerede hakim olmaktadır.Örnek olarak gazetedeki yada kitaplarda bulunan yazılar lens kullanımı ile birlikte daha net ve parlak görünürler, renk körü lens ile birlikte yazıları daha iyi okuduğunu farkedebilir.Ancak Renk körlüğü lensi ile daha kolay okumanın okuma güçlüğünün çözümü olarak görülmesi son derece yanlıştır.
Renk körlüğü sebebi ile yazıları daha silik görmek anlaşılabilir bir durumdur.kromojen lens ile yazıların daha belirgin hale gelerek okunabilmesi tamamı ile normal bir sonuç olarak kabul edilebilir.Ancak kromojen lens'lerin okuma güçlüğü problemi ile anılması dahi kabul edilebilir değildir!
Okuma Güçlüğü sorunu zeka düzeyi ile kişinin gözterdiği kabiliyet ve yetenekler arasında mantıklı bir fark bulunması durumu olarak izah edilmektedir.Okuma Güçlüğü gelişimsel nörobiyolojik bir bozukluktur.Okuma güçlüğü sorununda; Sol temporal lob, beyincik ve her iki taraflı temporoparieto-oksipital bileşke, ön beyin ve bazı olgularda tüm beyin ve gri cevher'de azalma saptanmış olması bir gerçektir.Bu sebepler ile birlikte kişide okuma güçlüğü gelişmektedir.
Görüldüğü üzere renk algısının düşük olmasına bağlı bir durumda renk körlüğü için lens kullanmak yazıları okumada faydalı olabildiği gerçektir.Ancak kromojen lensleri okuma güçlüğü'nün çözümü olarak lanse etmek kaygı vericidir.
Renk körlüğü için lens kullanmak isteyenler öncellikle bir uzman tarafından muayene edilmelidir.Bu muayene sonucunda kullanılacak lens veya gözlük tipi belirlenebilmektedir.Denenen farklı filtreler sonucunda uygun olan filtre belirlendikten sonra tercih gözlük veya lens olarak tercih edilebilir.
Renk körlüğü olmak demek bir çok meslek birimine kabul edilmemek anlamına gelmektedir.Ancak bu hayati konuda mesleki engel teşkil eden renk körlüğü bir göz hastalığı değildir! Her hangi bir şekilde renk körlüğü ölümcül bir durum değildir ve renk körlüğü sebebi ile ölen görülmemiştir.Renk körlerine hasta muamelesi yapmak ve göz hastası olarak kabul etmek gerçekten tedirgin edicidir.
Renk körlüğü bulunan kişiler ilgili yönetmeliklere göre; Pilot, uçuş teknisyeni, hava kontrolör uzmanı, denizci, gemi adamı, subay, astsubay, makinist, polis, itfaiyeci, otobüs şöfürü, özel güvenlik, gümrükçü olamazlar.Renk körlüğü ile renk görme eksikliği arasında bulunan fark net olarak ortaya konulmadığı sürece renk körlerinin mesleki sorunları devam edecektir.
Renk körlüğünüz için lens kullanmak renk algılama sorununu ortadan kaldırabilir.Ancak şu anki yönetmeliklere göre kromojen lens kullanmış olmanız renk körü olduğunuz gerçeğini değiştirmemektedir.Bu bakımdan renk körlüğü ve giderilmesi konularında işinizi asla şansa bırakmayınız

About Author

Advertisement

Yorum Gönder

 
Top